Je huis verhuren via de Leegstandswet: tips en tricks

Je huis verhuren via de Leegstandswet: tips en tricks

Geplaatst op 24 februari 2017
leestijd 3 minuten 

Staat je huis te koop en denk je aan verhuur? Op grond van de Leegstandswet is er meer mogelijk dan je denkt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?Je verhuurt je huis dan tijdelijk terwijl het in de verkoop staat. Maar je moet er wel wat voor doen. Saskia verhuurt op dit moment haar woning. Kat in het bakkie of een flinke kluif?

‘In 2008 kocht ik een woning in Weert, waar ik tot voor kort fijn heb gewoond. Tot ik een relatie kreeg met iemand uit Sittard. Na een aantal jaren heen en weer pendelen besloot ik bij hem in te trekken en mijn huis te koop te zetten. Een hele stap, maar ik was er helemaal klaar voor.’

Helaas…na een jaar was mijn huis nog niet verkocht. Best vervelend, ik wilde immers een nieuwe start maken in Sittard. En ik zat ook met de lasten. Mijn makelaar kwam toen met informatie over de Leegstandswet – dan kan je vijf jaar lang je huis verhuren. Hm, dacht ik, dat zou mij in elk geval financieel meer ruimte geven. Een vriendin en haar twee kinderen wilden mijn woning wel huren. Hoewel ik over verhuren op zich geen twijfels meer had, vond ik het wel zo’n prettig idee dat zíj mijn huis zou gaan bewonen. Dus ik blij, zij blij!’

Haken en ogen

‘De makelaar die mijn huis in de verkoop heeft, had alle informatie liggen. Dat scheelde mij een hoop uitzoekwerk, want verhuren via de Leegstandswet doe je niet van de één op de andere dag. Voorwaarde één is dat je woning te koop blijft staan. Verder moet je hypotheekverstrekker toestemming geven en heb je een werkgeversverklaring nodig’, zegt Saskia.
Ook de gemeente moet akkoord zijn: daar vraag je een vergunning voor aan. De kosten verschillen per gemeente. Zo betaal je in Aalsmeer € 56,50, in Noordwijk helemaal niets en in Lelystad € 72,10. Daarnaast moet je je verzekeraar op de hoogte brengen. En de verhuurprijs? Die bepaal je in de meeste gevallen zelf.

Beschermd via de Leegstandswet

‘Er komt best wel even wat papierwerk aan te pas, waaronder een huurcontract. Ik hoefde daarvoor niet naar een notaris, dat kon gewoon via de makelaar. Veel mensen vragen of ik niet bang ben dat mijn huurder er niet meer uit wil. Dat risico is uitgesloten op grond van de Leegstandswet. Daarin is onder meer vastgelegd dat mijn huurder een opzegtermijn heeft van één maand, en ik van drie maanden. Zo zijn wij allebei goed beschermd.’

‘Ik krijg zo af en toe kijkers en wil uiteindelijk natuurlijk dat mijn huis wordt verkocht. Het blijft altijd een extra ‘zorg’ aan je hoofd. Bovendien blijf ik verantwoordelijk voor het onderhoud. Dus toen ik laatst voor een paar honderd euro mijn dakgoot moest repareren, was het even slikken. Voor mijn vriendin zou ik het wel sneu vinden als mijn huis wordt verkocht. Ze woont daar nu zo fijn en eerlijk is eerlijk, ze zorgt er tevens voor dat mijn te koop staande huis niet verslonst. Op een dag vind ik wel een koper voor mijn huisje. Dat geloof ik echt!’

Verhuurtips van Saskia

Van plan om je koopwoning te verhuren? Lees Saskia’s tips!

• Verhuur alleen via de Leegstandswet – dat kan gedurende vijf jaar. Je moet er niet aan denken dat je huurder blijft zitten. Dan kan je de verkoop namelijk wel vergeten.
• Vraag je makelaar om advies en een checklist.
• Let op wie je in huis haalt en leg alles goed vast.
• Vraag bijtijds een vergunning aan bij je gemeente.
• Raadpleeg je hypotheekverstrekker en blijf aflossen. Je schuld verdwijnt niet ineens in het luchtledige omdat je je woning verhuurt.
• Ga niet achterover leunen zodra de verhuur rond is. Dus houd het schilderwerk in de gaten, voer op tijd de nodige reparaties uit en spreek af wie de tuin verzorgt. Je huis staat te koop en mag niet verslonzen.
• Maak goede afspraken met je huurder als je kijkers voor je huis krijgt.
Meer lezen over de Leegstandswet? Doe er je voordeel mee! Of lees het algemeen artikel op Zowilikwonen over de Leegstandswet.

Check wat een vergunning in jouw gemeente kost.
Of lees hoe verhuren onder de Leegstandswet bij Obvion werkt.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.