
Overbruggingshypotheek | wat is dat eigenlijk?
Overbruggingshypotheek: waar gebruik je het voor?
Lekker hoor! Je hebt jouw huis verkocht en je strijkt dan duizenden euro’s aan overwaarde op. Een mooi kapitaaltje om je huis in te richten, toch? Helaas, de bestemming van je overwaarde is (ook wel logisch) je nieuwe huis zelf. Subtiel word je verplicht om het geld in je nieuwe huis te investeren. Anders verspeel je voor een deel de hypotheekrenteaftrek. En dat zou natuurlijk zonde zijn.
Hoe werkt het eigenlijk?
Opeens gaat het kriebelen. Je bent toe aan iets nieuws, of je hebt gewoon meer ruimte nodig. Met een beetje geluk is de hypotheek op jouw huis lager dan de verkoopprijs, dus katjing … extra geld in de pocket! Dit kun je meteen weer mooi investeren in je nieuwe casa, maar dan heb je wel een praktisch probleem: je hebt de overwaarde al nodig voordat je oude woning verkocht is. Uhhh, en nu dan? Dit is het moment waar de overbruggingshypotheek je redder in nood kan zijn! Een mooie bijkomstigheid: Als je nieuwe hypotheek het maximale is wat je kunt krijgen, kan de overbruggingshypotheek er nog wel bovenop. De overbruggingshypotheek is dan ook maar tijdelijk.
EEN OVERBRUGGINGSHYPOTHEEK BIJ OBVION
Waarom heb je het nodig?
Vergelijk het met vakantiegeld. Je weet dat je in de maand mei extra salaris krijgt, maar je kunt het niet alvast uitgeven voor een zonvakantie. Eigenlijk zou dat wel moeten, want de keuze eind mei in zonvakanties is natuurlijk nog maar beperkt. Zo zit het eigenlijk ook met de overwaarde van jouw huis. Met het extra bedrag zou je jouw perfecte droomhuis kunnen kopen, maar de cash ontbreekt op dat moment nog. Met een overbruggingshypotheek kun je wel alvast voor een nieuw huis gaan ‘shoppen’. Zo wordt je nieuwe droomhuis niet voor je neus weggekaapt en krijg je alvast een voorschot van het geld dat je na de verkoop van je oude huis pas krijgt.
Wat zijn de nadelen?
Nou, dat klinkt fantastisch! Wie wil dat nou niet? Toch heeft een overbruggingshypotheek ook nadelen. Zo is de hypotheekrente bijvoorbeeld hoger in vergelijking met een ‘gewone’ hypotheek. Ook moet je rekening houden met extra kosten zoals taxatiekosten en de notaris. En wat als de verkoop van de oude woning toch niet doorgaat? Je plan kan dan in duigen vallen! Maar in de huidige huizenmarkt is dat in de meeste gevallen gelukkig wel te overzien. De volgende koper staat dan met een beetje mazzel alweer op de stoep. Zorg daarom dat je goed weet waar je aan begint voordat je een overbruggingshypotheek afsluit. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en kun je heerlijk gaan genieten van je nieuwe stekkie!

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.