Jullie gaan scheiden, wat nu?

Jullie gaan scheiden, wat nu?

Geplaatst op 15 september 2017
leestijd 3 minuten 

Het hoge woord is eruit: jullie gaan uit elkaar. Je hoort vragen als ‘Scheiden wat nu?’, ‘Hoe gaat dat met het huis?’ al snel om je heen. Weet jij wat je opties zijn? Een overzichtje!

Naast een emotionele achtbaan, kom je ook terecht in een zakelijke. Zeker als je een koophuis met hypotheek hebt is het toch andere koek dan het onvermijdelijke ‘cd van jou, cd van mij’. Om de pijn iets te verzachten, zetten wij de verschillende scenario’s voor je op een rijtje.

Uit elkaar gaan met een hypotheek

Uit elkaar gaan met een hypotheek is voor elk stel anders. Waar het ene stel eerst oma’s Boeren Bont servies tegen de muren kapot gooit, duikt het andere het liefst maar meteen het papierwerk in. Want het hoe & wat met de hypotheek hangt af van hoe jullie destijds alles geregeld hebben. Op welke naam staat de hypotheek? En zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? En gaan jullie het voormalige liefdesnest verkopen of blijft één van jullie er wonen? Dus snor die papieren even op tussen de scherven Wedgwood servies.

Huis van mij

Papieren gevonden? Als blijkt dat de hypotheek op naam van één van jullie beiden staat, dan is de vraag ‘scheiden wat nu’ redelijk simpel te beantwoorden (voor wat betreft het huis dan). Omdat deze persoon eigenaar is van de toko, moet de ander de verhuiswagen voor laten rijden. In het volgende geval heb je

Huis van ons allebei

Staat het huis op naam van jullie allebei? Dan kun je twee dingen doen:

  1. Één van jullie blijft in het huis wonen. Die persoon kan de hypotheek helemaal over nemen. Maar daarvoor moet eerst de vertrekkende partner ‘ontslagen’ worden uit de ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’. Eh, ontslagen uit de hoofdelijke wat?? Dit betekent dat degene die de verhuisdozen van zolder trekt, geen eigenaar meer is en ook niet meer aangekeken wordt voor de terugbetaling van de hypotheek. Dit ‘verzoek tot ontslag’ wordt eerst onder de loep genomen je hypotheekadviseur. Want degene die in het huis blijft moet natuurlijk wel genoeg op de bankrekening hebben om de hypotheeklast te betalen.
  2. De blijver kan ook de ex-wederhelft uitkopen. Dan verdeel je de waarde van de barak en krijgt degene die de biezen pakt, de helft van de waarde min de helft van de eventuele restschuld van de hypotheek. Om iemand uit te kopen kun je ook eventueel de hypotheek verhogen of een tweede nemen. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren, zij weten alle ins&outs.

Verkopen die toko!

Jullie planten een te koop bord in de tuin. Weg met dat huis. Met de opbrengst lossen jullie de hypotheek boetevrij af. Hebben jullie geld over na de verkoop? Dan kunnen jullie de overwaarde gebruiken voor de hypotheek op een nieuw stulpje. Je maakt dan gebruik van de zogenaamde bijleenregeling. Viel de opbrengst toch tegen en blijft er een restschuld over? Ook die wordt verdeeld, dat gaat hetzelfde als bij overwaarde.

Tip: in deze download heb je alles op een printklaar overzichtje

Het is duidelijk: de vraag scheiden wat nu heeft verschillende antwoorden. Leuk is het nooit, wel ingewikkeld en een papieren rompslomp. Laat je daarom altijd helpen door een onafhankelijke adviseur. Naast advies over jullie koophuis, weten zij ook alles over boedelverdeling, alimentatie en pensioenverdeling. Dat scheelt jullie een hoop kopzorgen. En als alles achter de rug is en je weer all by myself bent, zing je misschien weer zachtjes mee met die Céline Dion deuntjes. Als die cd nog heel is tenminste.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.