
Leegstandswet | de uitkomst voor verdrietige verkopers?
Verhuren via de Leegstandswet? Klinkt niet erg hot, maar kan wel dé uitkomst zijn als je je huis niet kwijt komt. Wij zochten uit hoe het werkt!
In grote steden als Amsterdam en Utrecht gaan huizen als warme broodjes over de toonbank. Het aantal aanvragen voor bezichtigingen rijst daar vaak na één dag al uit de pan. Maar niet overal in Nederland is de woningnood zó hoog. Een doorlooptijd van 1 jaar of langer is dan niet heel gek. Maar wat als je al helemaal verliefd bent op een nieuw stulpje? Laat je die liefde op het eerste gezicht dan lopen? Of waag je het erop en probeer je je huidige pand te verhuren. Verhuren onder de Leegstandstandwet zorgt ervoor dat je de huur weer gemakkelijk kunt opzeggen als een koper zich aanbiedt. Dat heeft voor- en nadelen voor jou als verkopende (of beter gezegd verhurende) partij. We maken de balans hieronder voor je op!
Voorheen was het verhuren onder de Leegstandswet alleen weggelegd voor woningcorporaties, maar tegenwoordig kunnen ook particulieren ermee aan de slag. Anders dan bij ‘gewone verhuur’ heeft de huurder hierdoor geen huurbescherming. Jij kunt de huur dus gemakkelijk weer opzeggen als je huis verkocht is. Voorwaarde is wel dat je je huis minimaal zes maanden verhuurt en dat je een vergunning van de gemeente aanvraagt. De kosten hiervoor verschillen per gemeente.
Plussen van verhuren onder Leegstandswet
+ Geen dubbele woonlasten meer. De lasten van je oude huis krijg je namelijk (deels) vergoed. Kan die spaarpot toch weer een beetje gevuld worden!
+ Je huis is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Een bewoond huis ziet er stukken gezelliger uit dan een leeg huis.
+ De huurder minder beschermd. Deze klinkt misschien vreemd als pluspunt, maar voor jou als verkoper betekent het dat je het huurcontract gemakkelijker kunt stopzetten. Normaal gesproken gaat dit niet zo eenvoudig.
+ Geen vertraging van verkoop. Die gaat namelijk tijdens de gehele huurperiode gewoon door.
Minnen van verhuren onder Leegstandswet
– Fiscale gevolgen. Het kan invloed hebben op je inkomstenbelasting. Zo is ook de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. De belastingadviseur kan je hier op voorhand van alles over vertellen.
– Je weet niet wie je in huis haalt. Het kan zijn dat je huurder niet zuinig met je huis omgaat. Of in het ergste geval beschadigingen toebrengt die de waarde van je huis doen dalen.
– Hogere kosten of minder dekking van je opstalverzekering. De huidige kosten zijn afgestemd op de situatie dat je zelf in het huis woont. Verhuren betekent ook voor je verzekeraar een extra risico. Hierdoor kan je premie hoger uitvallen of worden bepaalde dingen niet vergoed. Check dit goed bij je verzekeraar.
– Betalingsproblemen. Het kan zijn dat je huurder niet (op tijd) betaalt, terwijl je hypotheeklasten toch worden afgeschreven.
Wist je dat?
Hypotheekverstrekker Obvion haar klanten – die met dubbele woonlasten zitten omdat hun huis nog niet verkocht is- wilt helpen? Ze bieden hiervoor ‘Obvion TijdelijkeVerhuur’ aan. Een hulpmiddel zodat jij even wat meer lucht krijgt. Nieuwsgierig wat dit inhoudt?
BEKIJK OBVION’S TIJDELIJKE VERHUUR

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.