Inkomensbepaling Loondienst (IBL)

Inkomensbepaling Loondienst (IBL)

Het toetsinkomen stukken eenvoudiger vast te stellen

Inkomensbepaling Loondienst

Het toetsinkomen vaststellen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Met de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) wordt dit een stuk eenvoudiger. Ontdek hoe het werkt!

Wat is de Inkomensbepaling Loondienst?

Met een Inkomensbepaling Loondienst (IBL) kunt u het toetsinkomen vaststellen op basis van (digitale) loongegevens die in de vorm van het UWV verzekeringsbericht beschikbaar zijn via het UWV. Bij gebruik van IBL is een werkgeversverklaring overbodig. Dat scheelt natuurlijk werk en tijd!

De voordelen op een rij

 • U beschikt over betrouwbare en volledige inkomensgegevens van overheidsbron (UWV)
 • U kunt het toetsinkomen direct vaststellen met veilige rekentool
 • Sneller zekerheid door uniforme brongegevens, 24/7 te bereiken
 • Geen afhankelijkheid van de werkgever
 • Digitale verwerking verkleint de kans op fouten

Hoe werkt het | in 5 stappen van toetsinkomen naar hypotheekaanbod

 • Vraag uw klant om zijn/haar UWV verzekeringsbericht te downloaden op de website van het UWV . Hoe de klant dat doet, vindt u in deze eenvoudige instructie.
 • U stelt het toetsinkomen vast met de IBL rekentool .
 • Gebruik dit toetsinkomen voor het aanvragen van de hypotheek.
 • Stuur het UWV verzekeringsbericht mee als document.
 • Wij controleren het toetsinkomen met dezelfde rekentool en sturen u bij finaal akkoord een definitief hypotheekaanbod.

  Download hier de uitgebreide handleiding


  Veelgestelde vragen

  Enkele veelgestelde vragen over IBL voor u bij elkaar:

  De klant downloadt zelf een PDF van zijn/haar UWV verzekeringsbericht via de website van het UWV. Daarvoor is de persoonlijke DigiD-code nodig. Hoe de klant dat doet, vindt u in deze eenvoudige instructie. Let daarbij op dat de klant de optie BSN-nummer uit zet. In deze fase van de aanvraag mag een geldverstrekker het BSN-nummer nog niet ontvangen.

  U kunt vervolgens met dit UWV verzekeringsbericht het toetsinkomen vaststellen met de hiervoor speciaal ontwikkelde rekentool.

  Het UWV verzekeringsbericht mag op de datum van het bindend aanbod van de lening niet ouder zijn dan 3 maanden. Let op: In verband met de huidige coronacrisis is de geldigheid van het UWV verzekeringsbericht tijdelijk beperkt tot 2 maanden. Is het UWV verzekeringsbericht ouder dan 2 maanden dan moet de klant een nieuw UWV verzekeringsbericht opvragen en dient u opnieuw een berekening te maken met de rekentool. Meer over de rekenregels, vindt u op de website van NHG.

  Nee, ook de werkgeversverklaring mag u nog steeds gebruiken. Bij twee aanvragers in één dossier kan er zelfs per aanvrager gekozen worden voor de Inkomensbepaling Loondienst of de werkgeversverklaring. De Inkomensbepaling Loondienst is niet verplicht omdat deze (nog) niet voor alle aanvragers in loondienst geschikt is.

  In de meeste gevallen wel, behalve als:

  - de klant korter dan 3 maanden in loondienst is.
  - er sprake is van loon in natura of een tussentijdse demotie.
  - er sprake is van ouderschapsverlof of wanneer de consument minder uren is gaan werken.
  - de consument een dienstverband heeft voor bepaalde tijd (dit is een tijdelijke beperking voor IBL).
  - de klant een starter is, is IBL ook minder geschikt omdat:

  o het inkomen wordt vastgesteld op basis van historische data. Heeft een starter niet voldoende maanden inkomen gegenereerd, dan zal het inkomen lager zijn dan bij de werkgeversverklaring. 

  o er gemiddeld over een langere periode recente inkomensstijgingen maar beperkt worden meegenomen.

  Daarnaast zijn er situaties waarbij de Inkomensbepaling wel kan worden gebruikt, maar waarbij het inkomen aan de lage kant wordt vastgesteld. Dat kan voorkomen als er sprake is (geweest)van grote loonstijgingen, weinig loonhistorie (starters), expats of bijzondere dienstverbanden.

  Ja, ook bij het aanvragen van een wijziging van de hoofdelijke aansprakelijkheid kan gebruik worden gemaakt van Inkomensbepaling Loondienst. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek of een verhoging van de hypotheek.

  De Inkomensbepaling Loondienst kijkt niet naar de aard van het dienstverband, alleen naar de loonhistorie. Indien de klant minder dan 24 maanden bij dezelfde werkgever werkt, dan geeft de rekentool de optie of de klant een ‘vast dienstverband’ heeft. Is dat het geval, dan voert de tool een tweede berekening uit die hier rekening mee houdt.

  Goed om te weten: IBL Rekentool vanaf 19 juli weer beschikbaar - Lees de info van HDN >>

  Anderen lazen ook

  Digitale handtekening in 3 simpele stappen

  Zo eenvoudig regelt u het voor nieuwe aanvragen en bij wijziging op lopende hypotheken.

  Hypotheeksoort omzetten naar Woon Hypotheek

  Klanten kunnen nu ook hun hypotheeksoort omzetten naar de Woon Hypotheek met scherp tarief.

  Direct bericht afhandeldatum dossier

  U krijgt direct inzicht in de verwachte afhandeldatum bij complete aanvraag. Handig!