Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Veelgestelde vragen over rente

Enkele vragen en antwoorden rondom rente vind je hieronder.

Je wilt de rente van je huidige hypotheek bij Obvion verlagen. Bijvoorbeeld omdat de actuele rente lager is dan het tarief dat je betaalt voor je huidige rentevaste periode. Obvion biedt je 5 manieren om de hypotheekrente verlagen. Lees erover op de pagina 'rente verlagen'

Naar pagina ‘rente verlagen’

Via de Obvion Rentemail. Bij elke wijziging in onze hypotheekrentetarieven sturen wij je een e-mail bericht.

Beneden aan deze pagina kun je je aanmelden voor Obvion Rentemail.

Ja. Dat kan als je door de hogere waarde van je woning onder de grens van de zogenaamde individuele tariefopslag komt. Ook als je rentevaste periode nog niet is afgelopen. Je moet dan wel kunnen bewijzen wat de waarde van je woning is.

Lees hoe je de stijging woningwaarde kunt aantonen

Bij Obvion heb je de keuze uit de rentevaste perioden van 1 tot en met 30 jaar. Heb je een hypotheek met meerdere leningdelen? Dan kun je voor elk leningdeel een andere rentevaste periode kiezen.

Houd wel rekening met de resterende looptijd van jouw hypotheek. Een rentevaste periode mag niet langer duren dan deze looptijd. Dus zou de resterende looptijd 9 jaar zijn, dan mag je nieuwe rentevaste periode niet langer dan 9 jaar zijn.

Obvion biedt niet alleen vaste rentevaste perioden maar ook de Obvion Flexibele Rente (dit is een variabele rente). Lees hierover meer op de pagina rentevormen.

Rentevrijheid is alleen mogelijk bij een Obvion Hypotheek. Dus niet bij een Obvion Woon Hypotheek, Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

Met Obvion Rentevrijheid krijg je bedenktijd. Bijvoorbeeld omdat je nog niet weet of je de rente voor een langere tijd wilt vastzetten. Je krijgt een rentevaste periode van 2 jaar. Binnen die 2 jaar kun je overstappen op een andere rentevaste periode. Dit kan eenmalig en is gratis.

Je kunt dan opnieuw voor een rentevaste periode van 2 jaar kiezen. Maar dat is dan zonder Obvion Rentevrijheid.

Lees meer over Obvion Rentevrijheid

Rentekeuzevrijheid is alleen mogelijk bij een Obvion Hypotheek. Dus niet bij een Obvion Woon Hypotheek, Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

Met Obvion Rentekeuzevrijheid krijg je extra bedenktijd in het laatste jaar van je rentevaste periode. In dat laatste jaar mag je gratis overstappen op een nieuwe rentevaste periode. Dat kan op elk moment in dat jaar, wanneer het je uitkomt.

Let op: Obvion Rentekeuzevrijheid is niet mogelijk in combinatie met Obvion Rentevrijheid.

Lees meer over Obvion Rentekeuzevrijheid

Ben je te laat met het betalen van de maandelijkse rente voor je hypotheek? Dan betaal je een boeterente. Boeterente is een extra rente die je betaalt bij een te late betaling. De boeterente is 0,16% van het maandelijkse rentebedrag.

Boeterente voor inleg SpaarGerustrekening

Ben je te laat met het betalen van de inleg op je SpaarGerustrekening? Dan schiet Obvion deze inleg voor. Je betaalt hiervoor wel een boeterente. Deze boeterente is 0,16% van het maandelijkse rentebedrag.

Het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) is het bedrag dat je als vergoeding betaalt aan Obvion. Dit bestaat uit de totale kosten van de hypothecaire geldlening en is uitgedrukt in een percentage op jaarbasis van het totale kredietbedrag. Je kunt het JKP gebruiken om verschillende kredietaanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Opbouw rentetarief

Obvion is open en eerlijk over haar rentetarieven. Het beleid van Obvion is dat onze klanten een eerlijk rentepercentage voor een goede hypotheek betalen. Lees de uitleg over de hypotheekrente van Obvion.

Het rentetarief voor Obvion Flexibele Rente bestaat uit vijf componenten. Een daarvan is het basistarief: Dit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

De inkoopprijs van Obvion Flexibele Rente is gebaseerd op een mix van kortlopend en langlopend geld. Deze mix is afhankelijk van de gemiddelde duur dat klanten Flexibele Rente afnemen. Voordat ze eventueel kiezen voor een langere rentevaste periode.

Op de pagina Hypotheek met flexibele rente vind je uitgebreide uitleg over de opbouw van het rentetarief.

Rente aan einde rentevaste periode

Je krijgt automatisch een renteherzieningsvoorstel voor een nieuwe rentevaste periode tegen het huidige rentetarief. Obvion stuurt je dit voorstel ten minste drie maanden voordat je huidige rentevaste periode afloopt.

Obvion maakt geen onderscheid tussen nieuwe en bestaande klanten. Voor iedereen geldt hetzelfde hypotheekrentetarief. Aan het einde van de rentevaste periode krijg je hetzelfde hypotheekrentetarief als nieuwe klanten met dezelfde hypotheek. Dat is wel zo duidelijk.

Wil je meer weten? Lees er over op de pagina einde rentevaste periode. Of vraag het je adviseur.

Obvion maakt geen verschil tussen nieuwe en bestaande klanten. Je krijgt hetzelfde rentetarief als nieuwe klanten met een soortgelijke hypotheek.

Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ rentevaste periode. Hoe langer de periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten. Bij een kortere periode wijzigen je maandlasten eerder en vaker. De keuze hangt af van je persoonlijke situatie.

  • Je kunt elke rentevaste periode kiezen die wij aanbieden. Houd er wel rekening mee dat de rentevaste periode die je kiest, niet langer mag zijn dan het einde van de looptijd van het leningdeel. Is er geen rentevaste periode die hier op aansluit? Dan mag je voor dat leningdeel de dichtstbijzijnde langere rentevaste periode kiezen. De rentevaste periode eindigt dan op de einddatum van het leningdeel .
  • Als je geen andere rentevaste periode wilt dan wij voorstellen, hoef je niets te doen.
  • Wil je kiezen voor flexibele rente? Bij flexibele rente wijzigen de rente en je maandlast elke maand. Je profiteert snel bij een lagere rente. Maar bij een hogere rente stijgt je maandlast ook meteen. Je kunt voor maximaal 50% van je totale schuldrest een flexibele rente kiezen. Lees meer over een hypotheek met flexibele rente.

Je nieuwe rentevaste periode geef je door via MijnObvion. Je ziet dan bij de nieuwe rentevaste periode de actuele rente die geldt op het moment dat je inlogt. Als je een keuze maakt, zie je de gevolgen voor je bruto maandbedrag.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?

Log dan direct in!

Inloggen MijnObvion

Afbeelding-Goed-om-te-weten

Nog geen account? Maak dit zelf in 1 minuut aan!

Account maken

Eventueel kun je de nieuwe rentevaste periode doorgeven via het formulier uit ons aanbod, het formulier vastzetten nieuwe rentevaste periode of het formulier overstappen naar flexibele rente.

Wil je kiezen voor flexibele rente?
Bij flexibele rente wijzigen de rente en je maandlast elke maand. Je profiteert snel bij een lagere rente. Maar bij een hogere rente stijgt je maandlast ook meteen. Je kunt voor maximaal 50% van je totale schuldrest een flexibele rente kiezen. Lees meer over een hypotheek met flexibele rente

Let op als je een (bank)spaarhypotheek hebt

Bij een (bank)spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging.

Misschien kun je door een van deze mogelijkheden je hypotheek beter laten aansluiten op jouw huidige persoonlijke situatie.

  • Heb je nu een Basis, Compact of Obvion Hypotheek? Of een StartGerusthypotheek (Light)? Misschien is het dan voordelig om jouw hypotheeksoort om te zetten naar onze Woon Hypotheek (mogelijk lagere rente).
    Let hierbij wel op als je een (bank)spaarhypotheek hebt! Dan is je hypotheekrente namelijk gekoppeld aan je spaarrente. Als je hypotheekrente dus omlaag gaat, dan gaat spaarrente ook omlaag. Je betaalt dus minder rentelasten, maar krijgt ook minder rente over je opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Iets om over na te denken als je de hypotheek wilt omzetten.
  • Je kunt je hypotheekvorm wijzigen naar een vorm die beter bij je past, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Aan het einde van je rentevaste periode kun je dit doen zonder vergoeding en administratiekosten. Het wijzigen van de hypotheekvorm kun je alleen regelen via je adviseur. Houd dan ook nog rekening met advieskosten.
  • Misschien is extra terugbetalen gunstig voor je.
  • Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan.