Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Verbouwen

Let op! Geld lenen kost geld

Je leven verandert. Zo ook je woonwensen. Je wilt je huis aanpassen of uitbreiden. Kortom: je wilt verbouwen. Als je gaat verbouwen, heb je daarvoor geld nodig. Hoe financier je de verbouwing?

Je verbouwing financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren, zoals:

Het verhogen van je hypotheek kan een goede keuze zijn om de verbouwing van je huis te betalen. De hypotheekrente kan dan in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn van de belasting. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het geleende geld gebruikt is voor een verbouwing.

Lees meer over het verhogen van je hypotheek

Als de huidige rente laag is, kan een verbouwing het moment zijn om je hypotheek over te sluiten en te verhogen. Oversluiten betekent dat je overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld kosten van een notaris of taxateur. Ook kan oversluiten gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Overleg daarom altijd met je adviseur of oversluiten van je hypotheek in jouw geval verstandig is.

Lees meer over je hypotheek oversluiten naar Obvion

Voor de verbouwing van je huis kun je ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet gebruiken. De looptijd is dan meestal korter dan bij een hypotheek en de rente hoger dan de hypotheekrente. Hierdoor kunnen de maandelijkse kosten voor dit krediet of lening hoger zijn. Hoeveel je in totaal betaalt, hangt af van het rentepercentage en de gekozen looptijd.

Heb je spaargeld? Dat kan ook een mogelijkheid zijn om de verbouwing mee te betalen. Bijvoorbeeld omdat de spaarrente die je nu ontvangt lager is dan de rente die je betaalt voor een krediet of hypotheek. Of omdat je nu meer spaargeld hebt dan het heffingsvrij vermogen en daardoor belasting moet betalen over een deel van je spaargeld.

Tip

Tip Gebruik niet al je spaargeld voor de verbouwing. Zorg dat je nog iets achter de hand houdt voor het geval je auto of je wasmachine vervangen moet worden.

Bij verbouwen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het moet dan wel gaan om achterstallig onderhoud, uitbreiding of kwaliteitsverbetering van je huis. Vraag je onafhankelijke adviseur wat onder kwaliteitsverbetering valt.

Obvion bouwdepot

Als je bij Obvion je hypotheek verhoogt of een tweede hypotheek neemt om je verbouwing te financieren, openen we voor jou een Obvion Bouwdepot. Met het saldo op dit bouwdepot betaal je de facturen voor het verbouwen van je woning. In de brochure 'Wegwijzer bouwdepot' leggen we je uit hoe het bouwdepot werkt.

3 Tips voor als je gaat verbouwen

  1. Wil je gezamenlijk met andere zelfbouwers een huis laten bouwen of een bestaand gebouw verbouwen? Het kan met CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).
  2. Ga je ook energiebesparende maatregelen meenemen bij je verbouwing? Dat kan een flinke investering zijn. Lees meer over speciale financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.
  3. Bewaar het overzicht!Bij een verbouwing moet je vaak aan veel dingen tegelijk denken. Met deze tips bewaar je het overzicht en houd je het hoofd koel.

Advies over het financieren van je verbouwing

Ga naar een onafhankelijke adviseur om te overleggen hoe je de financiering van je verbouwing het beste kunt regelen. Hij kan met jou alle mogelijkheden voor de financiering bespreken. En kijken wat voor jou de meest gunstige oplossing is.

Zoek adviseur