Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Huis taxeren

Benieuwd naar de waarde van je woning? Laat dan je huis taxeren door een makelaar of taxateur. Die maakt een zorgvuldige en uitgebreide analyse van de waarde van je huis en legt dit vast in een taxatierapport. Maar waar let hij eigenlijk op? En wat kost dat nou? Dát lees je hier!

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald?

Tijdens de taxatie kijkt de taxateur naar verschillende aspecten. De ligging van het huis en het totale woonoppervlak zijn twee zeer belangrijke kenmerken. Andere aspecten zijn: woonoppervlak, bouwjaar, soort woning, staat/onderhoud, functionele indeling, verplichtingen en rechten, energielabel, marktsituatie en bestemmingsplan.

De taxateur kijkt niet naar de bouwkundige staat van de woning. Heb je dit wel nodig? Schakel dan een bouwkundig adviseur in voor een bouwkundig rapport.

Wat heeft de taxateur nodig?

De taxateur heeft de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig voor het uitvoeren van de taxatie. Laat je je eigen woning taxeren? Dan zal de taxateur ook vragen naar het eigendomsbewijs.

Twee soorten taxatierapporten

Er is keuze uit twee soorten taxatierapporten, namelijk:

Gevalideerde taxatie
Dit rapport heb je nodig voor een hypotheekaanvraag. Kies je voor een gevalideerde taxatie, dan gaat het taxatierapport langs een van de validatie-instituten die zijn aangesloten bij NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs).

Ongevalideerde taxatie
Dit rapport heb je nodig voor een waardevaststelling (bij verkoop woning, echtscheiding of afhandeling van het nalatenschap) of wanneer je bezwaar wilt maken tegen een WOZ-beschikking.

TIP! Woning laten taxeren bij aankoop of oversluiten?

Wil je je woning laten taxeren omdat je je hypotheek wilt oversluiten of wil je een nieuwe woning kopen en die laten taxeren? Let er dan op dat je een gevalideerde taxatie laat uitvoeren door een NRVT-gecertificeerde taxateur. Dat vragen de meeste geldverstrekkers namelijk.

Kosten taxatie huis

De kosten voor de taxatie van het huis zijn afhankelijk van het soort taxatierapport dat je wilt laten opstellen. De gemiddelde kosten voor een gevalideerd taxatierapportliggen op 360 euro. Voor een ongevalideerd taxatierapport moet je gemiddeld aan zo’n 313 euro denken. (Bron: Vereniging Eigen Huis, oktober 2017).

Huis taxeren | ook interessant als je al een hypotheek hebt

Als je een nieuwe hypotheek gaat aanvragen, dan heb je hiervoor meestal een taxatierapport nodig. Maar wist je dat het ook interessant kan zijn om je huis te taxeren als je al een hypotheek hebt? Vooral als je verwacht dat je huis in waarde is gestegen. Want wanneer jij kunt aantonen dat dit inderdaad zo is én je een hypotheek zonder NHG hebt, dan kun je wel eens in een lagere tariefgroep terecht komen! En dus ook minder rente gaan betalen. Ontdek hoe dit precies werkt!

Rente verlagen door waardestijging