Subsidie energiebesparing | in 5 stappen van aanvraag tot subsidie

Subsidie energiebesparing | in 5 stappen van aanvraag tot subsidie

Geplaatst op 20 april 2018
leestijd 2 minuten 
Subsidie energiebesparing >> Yes, please! Hoe krijg je dat voor elkaar? Gelukkig helpt de overheid een handje mee. En ons stappenplan ook!

Als we een glazen bol hadden, dan wisten we precies wanneer het aardgas uit onze huizen verdwijnt. Helaas, zo nauwkeurig kunnen we niet vooruitkijken. Hoe dan ook, we moeten op zoek naar duurzame toepassingen in en om het huis. Bijvoorbeeld voor je verwarming of die lekkere warme douche. En dat gaat best lukken hoor. Alleen vraagt dat de nodige aanpassingen. En die kosten centjes. Op zoek dus naar het subsidiepotje van de overheid!

Subsidie energiebesparing | voor welke apparaten?

Oké, subsidie op energiebesparing dus. Je kunt ‘m krijgen op de volgende apparaten en dit levert het je op:

 • Zonneboiler In de zomer zorgt een zonneboiler voor jouw warme water. Je gebruikt hem in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp. Houd je van stoken op hout? Ook dan is de zonneboiler een mooie aanvulling. Zo’n zonneboiler is dus zo gek nog niet.
  Aanschafkosten: rond de 3.300 euro (voor huishouden van 4 personen).
  Subsidie: 1.100 euro.
  Besparing per jaar: ongeveer 120 euro aan gas.
  ONTDEK ALLES OVER SUBSIDIE VOOR ZONNEPANELEN
  • Warmtepomp. Met een warmtepomp ben jij goed bezig. De CO2-uitstoot voor verwarming gaat met 40 tot maar liefst 60 procent omlaag. En ook je energierekening valt een stuk lager uit. De warmtepomp vervangt (geheel of gedeeltelijk) je cv-ketel, werkt op elektriciteit en maakt ook nog eens handig gebruik van de warmte uit de buitenlucht of de bodem. Aanschafkosten: 3600 euro. Subsidie: vanaf 1.500 euro. Besparing per jaar: circa 240 euro.
  • Pelletkachel. Een pelletkachel is beter voor het milieu dan een open haard of een gewone houtkachel. Je stookt met gperste houtkorrels – snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Daarmee krijg je de woonkamer (of zelfs je hele huis) heerlijk warm.
   Kosten
   : 2000 tot 3000 euro.
   Subsidie: 500 euro.Klein addertje onder het gras: voor de pellets is een gemiddeld huishouden van 4 personen per jaar een kleine 1000 euro kwijt. Je gasrekening gaat natuurlijk wel fors omlaag.
  • Biomassaketel. Een biomassaketel brandt op geperste houtkorrels of houtsnippers en vervangt je hr-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen.Aanschaf: vanaf 6000 euro.Subsidie: vanaf 2.500 euro.Per jaar is een gemiddeld gezin 1100-1200 euro kwijt voor de biomassa, net zoiets als de kosten voor gas met een hr-ketel.

Let op: deze subsidies gaan niet eeuwig mee, maar wel een aantal jaar. Tot 2021 om precies te zijn!

Energiebesparing | in 5 stappen van aanvraag tot subsidie

Sta jij in de startblokken bij de wedstrijd ‘energiebesparing’? Volg deze 5 stappen en go, go, go!

 1. Lees op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of jouw woning geschikt is voor de aanpassing.
 2. Kijk of je nieuwe zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel, of biomassaketel op de lijst van gesubsidieerde apparaten staat.
 3. Koop het apparaat en zorg dat het betaalbewijs op jouw naam staat. Op www.verbeterjehuis.nl vind je vakkundige leveranciers.
 4. Laat het apparaat installeren.
 5. Vraag hier binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat de subsidie voor energiebesparing aan.
Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.